PROJEKT "GPR - KUŹNIA TALENTÓW"

Zakonczenie Lata i Święto Ziemniaka

Zakończenie Lata i Święto Ziemniaka to impreza kulturalna sponsorowana przez firmę GPR w ramach jednolitej polityki środowiskowej - została ona zorganizowana już po raz drugi przez Stowarzyszenie Miłośników Cieszacina Małego pod patronem Wójta Gminy Pawłosiów odbyła się 23 września 2012r w Cieszacinie Małym w Remizo-Świetlicy.
 Inicjatorem całego przedsięwzięcia był Prezes Stowarzyszenia – p. Karol Górecki, który oficjalnie otworzył święto witając zaproszonych gości m.in. ...
 
   
 
 Inicjatorem całego przedsięwzięcia był Prezes Stowarzyszenia – p. Karol Górecki, który oficjalnie otworzył święto witając zaproszonych gości m.in. Wójta Pawłosiowa (p. Mariusza Renia), Posła Ziemi Podkarpackiej (p. Mieczysława Golbe), Radnego Powiatu Przeworskiego (p. Jacka Kmiecika) oraz Radnych Gminy Pawłosiów , a także przedstawicieli firmy GPR oraz Kół Gospodyń. Po krótkiej części oficjalnej ogłoszone zostały konkursy z nagrodami dla małych i dużych uczestników Święta, które nawiązywały do jego nazwy i związane były z tym jakże pożytecznym warzywem.

Przeprowadzono konkursy dla dorosłych na najdłuższa obierkę i największe plony ziemniaka oraz konkursy dla dzieci dotyczące wiedzy o ziemniaku. Jednak głównym konkursem tego wieczora, była degustacja dań z ziemniaka przygotowanych przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich. W tej konkurencji oceniano walory smakowe i estetyczne przygotowanych dań, ich ilość oraz estetykę przygotowanych stoisk. Głosy oddawali wszyscy obecni na Święcie Ziemniaka goście.
 

 
Po podliczeniu głosów przyznano nagrodę dla następujących Kół Gospodyń - i tak za najładniej udekorowane stoisko nagrodę otrzymały gospodynie z Cieszacina Małego, za największą ilość przygotowanych dań gospodynie z Malenisk, natomiast za najbardziej oryginalne danie czyli pieczoną babkę ziemniaczaną ponownie gospodynie z Cieszacina Wielkiego. Wszyscy pozostali uczestnicy konkursów otrzymali mniejsze lub większe nagrody, które były podziękowaniem za odwagę i wzięcie udziału oraz pracę włożoną w przygotowania.
 

 
Podczas degustacji dań muzyczną oprawę stworzył zespół muzyczny SLIVER a cały wieczór umilały dodatkowo wierszyki i piosenki śpiewane przez małe dzieci, które wypełniły to piękne i mądre Święto dodatkową radością. Wszyscy uczestnicy do późnego wieczora bawili się tańcząc przy dźwiękach zespołu muzycznego Maxim.
Autor
E. Kądziołka
2016  GPR Guma i Plastik Recykling Sp. z.o.o